Vietimme männäviikolla kansallista Älä laihduta -päivää, joka on Suomessa Syömishäiriöliitto ry:n moderoima tapahtuma. Ja mahtava hommahan tuo kaikin puolin on – vai onko?

No on ja ei!

Jos päivän tarkoituksen ymmärtää oikein, ei vietä älä laihduta -päivää ainoastaan silloin, kun se ulkopuolelta hyväksytään, eikä käytä päivää tekosyynä siihen, että saa vetää verhot kiinni, telkkarin auki, pierukalsarit jalkaan ja viettää koko päivän vaakatasossa, toinen käsi karkkipussissa ja toinen limpparilasissa.

Päivän tarkoituksena ei ole se, että yhtenä päivänä vuodessa vedetään sokka irti ja mätetään kamaa kurkusta alas niin paljon, kuin vuorokausi vain myöden antaa.

Valitettavan usea tuttuni sosiaalisessa mediassa antoi ymmärtää, että nyt saa lähteä mopolla moottoritielle, hullutella herkutellen rauhassa ja puhtaalla omalla tunnolla ja huomenna pitää palata taas siihen normaaliin tiukkaan ja ankeaan arkeen, jossa ei sivulauseessakaan mainita sanaa ”herkuttelu”.

Sinä ET tarvitse keneltäkään lupaa olla laihduttamatta.

Jos tarvitset, on jokin asia jo lähtökohtaisesti melko vinksallaan. Sinä ET tarvitse ulkopuolista tahoa rajoittamaan herkuttelua tai sitä saako herkuista nauttia. Rajat kuuluvat kakaraikään, jolloin ei aivan itse vielä osannut arvioida tuleeko kilon karkkimällistä huono olo vai ei.

Sinä olet aikuinen ja sinä saat itse päättää mistä sinulle tulee hyvä olo ja mistä ei.

Tämä mainos, jossa käydään tiukkaa oikeustaistelua siitä, saako aikuinen päättää omasta karkkipäivästään ja herkutella silloin, kun mieli tekee, on tarkoitusperistään huolimatta yksinkertaisuudessaan nerokas. Sinä todella voit ihan itse päättää, syötkö karkkia joka päivä jos todella tekee mieli.

Tällä hetkellä ihmiset antavat itselleen luvan herkutella ja nauttia ainoastaan silloin, kun lupa herkiää ensin joltain ulkopuoliselta taholta. Valmentajalta, älä laihduta -päivältä, puolisolta, sitten kun lapset ovat menneet nukkumaan tai kun muuten vain sylettää ja henkinen lupa irtoaa sitten, kun ketutuskäyrä on riittävän tapissa.

Sinä saat nauttia ruuasta, sinä saat herkutella ja sinä saat ihan itse päättää milloin sen teet. Ja #newsflash: saat sen tehdä vaikka joka päivä. Sinä et tarvitse älä laihduta-päivää lupalappuna tekemisillesi.

Älä laihduta -päivä on joka päivä.

Joka päivä saat olla kyttäämättä vaakalukemaa tai haaveilematta parin kilon painon pudotuksesta. Ei se kaksi kiloa tee sinusta yhtään sen onnellisempaa tai onnettomampaa, kuin nyt olet.

Muista kuitenkin, että vapaus tuo mukanaan myös vastuuta. Vastuuta huolehtia omasta hyvinvoinnista. Jos herkuttelusta tulee huono omatunto tai olo, ei se ole omasta hyvinvoinnista huolehtimista.

Älä laihduta -päivä meni jo, mutta älä laihduta tänäänkään!

Autamme sinua valmentamaan asiakastasi

Muutosvalmentaja -koulutus - ilmoittaudu nyt!

Pitää olla parempi tapa ennustaa elämäntapamuutoksen tulosta kuin kolikonheitto. Siksi MakiaMental.

Jonna Heinonen

on Makia Mentalin perustaja, ravitsemusasiantuntija, tietokirjailija ja kouluttaja, lue muita Jonnan artikkeleita

Share This